Tak material je izdelan iz daljših in voluminoznih vlaken, zato je bolj stabilen, premaz je vedno mat. Kakovost premaza da papirju lastnosti, ki jih pri zahtevnejših tiskovinah tudi pričakujemo – površina je enakomerna, gladka, na potiskanem delu ni videti vlaken in malih vdolbinic.

Zato so ti papirji odlična izbira tudi za potisk papirnatih reklamnih vrečk.

Najboljši predstavnik te skupine so mat premazani papirji z volumnom 1,3. So dražji od običajnih, zato se izbirajo za tiskovine, pri katerih si ne moremo privoščiti cenenega videza. Pri nas je v tem razredu najbolj poznan GardaPat 13 iz italijanske papirnice Cartiere del Garda, druga izbira takega papirja je Fedrigonijev Symbol Tatami. Oba sta dobavljiva v dveh barvnih odtenkih: naravno beli in slonokoščeni.

Med dobro izbiro v tem razredu sodi tudi Condat matt Perigord v naravno beli barvi in volumnom 1,1.Zaradi svoje voluminoznosti je zelo atraktiven, ima izrazito žametno površino in omogoča izjemno intenzivnost barv.
Condat matt Perigord ne vsebuje optičnih belil in kislin, pridobljen ima cerifikat FSC in PEFC.

Prav zaradi teh svojstev in zelo enostavne dodelave je v gramaturah 150 in 170 gsm zelo primeren za izdelavo prestižnih papirnatih vrečk.